Kosthald og ernæring

Riktig og god mat er viktig for helsa di – heile livet. Det påverkar korleis du veks, utviklar deg, og kor god livskvalitet du har.

Helsedirektoratet

Generelle råd om mat og helse

Helsedirektoratet rår folk flest til å ha eit variert kosthald og velje mest mogleg mat frå planteriket og ete med glede:

  • grønsaker, frukt og bær
  • grovt brød og fullkornsprodukt
  • fisk og sjømat
  • bønner og linser
  • mjølk og meieriprodukt med mindre feitt

Drikk helst vatn og et minst mogleg bearbeidd kjøtt (som pølser og kjøttpålegg), godteri, snacks og søte bakevarer. Sjå etter Nøkkelhullsmerket når du handlar – det hjelper deg å velja sunnare mat. Du kan lesa meir om kostråda frå Helsedirektoratet her: Dette bør du spise - Helsedirektoratet   


Kva gjer ernæringsfysiologane?

Kvam, Voss, Vaksdal, Ulvik og Eidfjord kommune samarbeider om ernæring. Dei har kliniske ernæringsfysiologar som jobbar på tvers av kommunane. Ernæringsfysiologane:

  • gjev råd og rettleiing til tilsette i helse- og omsorgstenestene
  • held kurs om kosthald og helse
  • lagar rutinar for ernæringsarbeid i kommunane
  • deltek i felles prosjekt som handlar om kosthald og helse

 

Er du med i eit lag eller ein organisasjon?

Lag og organisasjonar kan be om undervisning om kosthald og helse, sjå kontaktinformasjon.

 

Kontakt

Eli Skeie
Klinisk ernæringsfysiolog
E-post
Telefon 48 86 67 27
Linn Øyri
Klinisk ernæringsfysiolog
E-post
Telefon 98 90 47 08