Helsedirektoratet tilrår den generelle befolkninga eit variert kosthald med meir grønsaker, frukt, bær og fisk, samt mindre raudt kjøt, kjøtprodukt, salt og sukker. Det er tilrådd å velja grove kornprodukt i staden for fine, olje og mjuk margarin i staden for smør, og magre meieriprodukt i staden for feite. Nøkkelhullsmerket skal gjera det enklare å ta sunnare val.
Kosthaldsirkelen
Aina C. Hole
Kvam, Voss, Vaksdal, Ulvik og Eidfjord kommune har tilsett to klinisk ernæringsfysiologar. Dei jobbar i hovudsak for å styrka det systematiske ernæringsarbeidet og den ernæringsfaglege kompetansen i kommunane.
Ernæringsprosjekt
For tida pågår det eit prosjekt i kommunane i Voss lokalsjukehusområde:
Forprosjekt – Eteforstyrringar
Forprosjektet er eit samarbeid mellom Kvam, Voss, Vaksdal, Ulvik og Eidfjord kommune, og er finansiert av Helsedirektoratet. Hovudmålet med forprosjektet er å kartleggja noverande behov og praksis kring tematikken i kommunane. Dette vil vera grunnlaget for å seinare kunna planleggja prosjekt med mål om å førebyggja, tidleg oppdaga, tidleg intervenera og behandla eteforstyrringar og eteproblem.
Kartlegginga føregår i perioden januar – juni 2024 og inneber fylgjande:
- Innhenting av lokale tal på førekomst frå Nasjonale medisinske register
- Intervju med leiarar for fastlegar, helsestasjon/skulehelseteneste og grunnskule, samt brukarrepresentant
- Anonyme spørjeundersøkingar blant fastlegar og tilsette i helsestasjon/skulehelsetenesta, grunnskule og vidaregåande skule.
Lenker til relevante ressursar:
Helsedirektoratet sine kostråd (generelle og for ulike grupper)
Kostverktøyet – støtte til endring i levevanar
Lenker til relevante brosjyrar:
Helsedirektoratet sine kostråd
Mat og måltid for spedbarn
Oppskriftshefte til barnehagen
Matpakke
Kostråd til deg som et for lite
Kostråd ved kreft
Lenker til relevante plakatar
Helsedirektoratet sine kostråd
Mat og måltid i barnehagen
Mat og måltid i barneskulen
Mat og måltid i ungdomsskulen
Mat og måltid i vidaregåande skule
Lenker til relevante filmar
Meir energi og protein i maten
Endre konsistens på maten
Ernæringsprodukt frå apotek
Webinarserie om spesialkost